Baden in licht en veiligheid
Voor de verlichting van de badkamer moeten stijl en veiligheid hand in hand gaan.
Voor je beslist waar je de verlichting plaatst die je badkamer de mooiste tint geeft, ga je best even na welke toestellen je precies nodig hebt. Het is niet alleen de bedoeling dat ze mooi zijn, ze moeten ook beantwoorden aan je specifieke behoeften. Alleen al daarom loont het de moeite om grondig na te denken.
Plafondlamp: Het grote voordeel van een lamp die je aan het plafond hangt, is dat ze nooit in de weg zit.
Inbouwspots : Hebben een aangenaam neutraal karakter. Ze zijn ook multifunctioneel, met een algemene en gerichte verlichting.
Wandlamp : Ideaal om een effect te creëren dat lijkt op natuurlijk licht, flatterend maar ook zacht en niet verblindend.
Een kwestie van water
Bij het verlichten van je badkamer ga je niet ondoordacht te werk. In België bestaat de AREI-norm (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties), die bepaalt aan welke veiligheidsvereisten je moet voldoen. Om je taak te vergemakkelijken, deelt het reglement de badkamer op in 5 aparte volumes. Voor elk ervan moet de verlichting voldoen aan strikte normen.
Volume 0 : de zone die rechtstreeks water ontvangt (douche of badkuip). Elektrische klasse 3 en waterdichte verlichtingstoestellen die kort in het water kunnen worden gedompeld.
Volume 1 : het oppervlak van volume 0 plus een hoogte van 2,25 m. Verlichting aangepast aan contact met water maar niet onderdompelbaar.
Volume 2 : volumes 0 en 1 samen plus een afstand van 60 cm rondom. Niet onderdompelbare verlichtingstoestellen die niet noodzakelijk in contact met water mogen komen.
Volume 3 : zone van waterspatten met een hoogte van meer dan 2,25 m. Standaardverlichting.
Volume 4 : het plafond. Standaardverlichting.