Convector of radiator, waar krijg je het warm van?
In volle energiecrisis weet je misschien niet welke energiebron het meest is aangewezen. Convector of elektrische radiator, daar vertellen we je alles over.
Soms worden convectoren en elektrische radiatoren met elkaar verward, maar ze werken op een heel verschillende manier. Ze bieden ook niet dezelfde voordelen op het vlak van efficiëntie, comfort en zelfs mogelijke besparingen.
Elektrische radiatoren : rechtstreekse verwarming
Het principe van een elektrische radiator is straling. De warmte verspreidt zich onder de vorm van horizontale golven die, naargelang hun kracht, verder of minder ver doordringen in een ruimte. We spreken van rechtstreekse verwarming. Naast het feit dat deze stralingswarmte een aangenaam, intens comfort biedt, beschouwen sommigen haar ook als gezonder omdat er geen stofdeeltjes vrijkomen.
Convectoren : onrechtstreekse verwarming
Convectiewarmte werkt op een andere manier. Het verwarmingselement zuigt de omgevingslucht aan en verwarmt ze, gewoonlijk met behulp van buisjes gevuld met warm water. Wanneer de lucht de gewenste temperatuur heeft bereikt, wordt ze naar het plafond gestuwd en zal ze uiteindelijk weer dalen. Het proces kan dan opnieuw beginnen. Fans van convectoren appreciëren het feit dat het warmtegevoel gelijkmatiger is dan bij stralingswarmte.
De juiste keuze ?
Radiatoren en convectoren worden beide beschouwd als een zuinige oplossing. Het verschil ligt in het moment waarop je bespaart: bij de aankoop of bij het gebruik. Over het algemeen hebben convectoren de reputatie dat ze meer energie verbruiken dan elektrische radiatoren. Omgekeerd zijn ze dan weer een stuk goedkoper in aankoop.