Je eigen zwembad !
Zwembaden zijn populairder dan ooit. Een reden te meer om dat van jou te kiezen met kennis van zaken.
Meer en meer Belgen wagen de grote sprong en gaan voor het zwembad van hun dromen. In ons kleine landje is deze bloeiende markt goed voor gemiddeld 2.000 geplaatste zwembaden per jaar. Lange tijd was vooral het Vlaamse landsgedeelte verzot op waterplezier, maar ondertussen beginnen de Walen hun achterstand in te halen. Dat geldt vooral voor Waals-Brabant en het zuiden van Luik.
Inbouwzwembad: mooi en duur
Een inbouwzwembad is geen luxeproduct meer in de zin dat het exclusief is weggelegd voor superrijken, maar het blijft een aanzienlijke investering. Bovendien zijn ook de jaarlijkse onderhoudskosten niet te verwaarlozen. Voor de aanleg van een zwembad en de omliggende ruimte moet je rekenen op een budget van minstens 35.000 euro. De onderhoudskosten variëren van 1.500 tot 5.000 euro per jaar, naargelang je veel zelf uitvoert of een beroep doet op de diensten van professionals.
Nu steeds meer Belgen hun vakantie thuis doorbrengen, is er een duidelijke stijging merkbaar van de leningen die worden toegekend voor de aanleg van een zwembad. Daarnaast kiezen sommigen voor een inbouwzwembad omdat ze het bekijken als een uitstekende investering die de waarde van hun eigendom zou kunnen verhogen.
Bovengronds zwembad: alleen maar voordelen!
Een bovengronds zwembad is de oplossing voor elk budget en biedt het voordeel dat je het in een handomdraai (of toch bijna) kan installeren. Bovendien moet je er geen enkele vergunning voor aanvragen. Dat geldt ook voor een zwembad dat je op een vloerplaat van maximum 20 m2 plaatst. Voor een bovengronds zwembad hoef je evenmin een beveiligingssysteem voor kinderen te installeren, al blijft de grootste waakzaamheid uiteraard geboden!
Van de bovengrondse modellen zijn de zelfdragende de goedkoopste op de markt. Van zodra het weerbericht je geen zin meer geeft om te gaan stoeien in je zwembad, laat je het water en de lucht weglopen en berg je het op tot de volgende zomer. Sommige bovengrondse zwembaden worden aangeboden in een kit. Je assembleert ze zelf en plaatst ze op de grond of op een betonplaat voor meer stabiliteit. Ze bestaan in meer en minder gesofisticeerde versies en in meer of minder elegante materialen. Wat je ook kiest, de prijs zal veel lager liggen dan voor een inbouwzwembad. De goedkoopste modellen zijn zelfs al verkrijgbaar voor slechts enkele honderden euro’s. Je kan ze trouwens eenvoudig demonteren van zodra de winter in aantocht is.